pátek 7. prosince 2012

REPORT - Amiga Party byla místem, kde staré hry nabraly nový dech


Na tyhle úhledné pořadače nedáme dopustit, některé diskety mají jářku 20 let a fungují!
Večerním Brnem zatřásla už čtvrtá herní retropárty! Good Games Gaming Club uspořádal tématicky laděný večírek pro milovníky retra a starých dobrých strojů. Návštěvníci AMIGA PARTY: For Ever And A Day strávili pohodový večer v uvolněné, kooperativní a turnajové atmosféře takových klasik jako je Dynablaster, Street Fighter 2 nebo Chaos Engine. A přitom většina návštěvníků Amigu nikdy neměla. O to větší bylo zaujetí hráčů zkoušet něco nového (starého).

Je 18:00 a bistro Špargl, kulišácky přejmenované na brněnský herní retro klub, se začíná plnit. Na stolech jsou rozeskládané už dvě amigy, třetí její majitel pečlivě pokládá na stůl a na notebooku vedle rozjíždí emulátor a hudební mix - pravý Amiga DJ. 


Závody, totální organizovaný chaos a umění
Turnajová část večera odstartovala závoděním v All Terrain Racing. Díky zkušeným AMIGA hráčům Honzovi a Václavovi, kteří jsou nejen dlouholetými organizátory amiga setkání po celé republice, ale jsou také technicky pohotoví, se závody odehrály na pravém hardwaru! Nejrychlejším závodníkem byl “o chlup” Wayne a divácky zajímavý turnaj nastartoval atmosféru.


První turnaj proběhl, Špargl se naplnil dalšími diváky a rozjel se free play blok. Disketky úhledně vyskládané v pořadači skrývaly nevídané herní klenoty. Martin ze své DJ stanice pouštěl kvalitní amiga-hudbu, Aleš pomáhal rozjet staré hry lidem, kteří se s amigou ještě nesetkali a na plátně běžela umělecky a technologicky zajímavá dema (zajímavost z uměleckých možností nových médií). 

Vnitřek této šikovné mašinky byl na párty k "okoukání"

Netypický turnaj v Chaos Engine vnesl do večera společné cíle dvojic a zúčastnil se ho se ctí i dívčí tým. Nejlépe to však klapalo komandu jack3d a Wayne, kteří si odnesli staré herní knihy, nějakou tu originálku a hlavně potlesk nesoucí se celým klubem. 


Kdo si odnesl léčivý dryák a mana lektvar?
Atmosféra ve Šparglu měla usměvavý odlesk a během večera na AMIGA Party přišlo i několik náhodných návštěvníků. Ti se zapojili do dění a zavzpomínali si na své herní začátky. I když akce Good Games Gaming Clubu nejsou o turnajích a cenách, velké pozdvižení vyvolaly hand-made lektvary - duo HealingMana, o které se hrálo v šampionátu ve Street Fighter 2. Finálový souboj mezi Ondrou a nabušencem jack3d sledovalo napjatě celé osazenstvo a to až do úplného konce. Ondra podlehl legendární ChunLi a lektvary, trefně nazvané diváky za art-efakty, převzal jack3d

Hlavní cena večera, hand-made lektvary, originálka Sacred 2 a historické herní knihy. POZOR, lektvary jsou poživatelné!

Historické okénko a cesta do minulosti AMIGY
Když klub pozorně poslouchá a přitom řečník nepoužívá ani žádnou prezentaci, má organizátor radost, že večer dobře dopadl. Highlightem večera bylo historické okénko, které shrnulo nejen základní technologické aspekty amigy, ale i subkulturní význam tohoto počítače, "bitvy" amigářů vs PCčkářů a umělecké možnosti demoscény. Highlight byl dokreslen osobními vzpomínkami a že to byl příběh hodný poslechu dokazovaly zaujaté tváře všech okolo. Děkujeme Alešovi za skvělé historické okénko a pohodový průběh!
Spokojení hráči a poklidná retro výstava v popředí

Neplánovaná bombovačka v pěti lidech a speedrun na place
Závěr večera se nesl v duchu volné zábavy. Jasným favoritem divácké i hráčské části byl amigácký fotbal a hitem se stal Dynablaster pro 5 hráčů současně. No řekněte, dokáže tohle váš počítač? 

Lahůdkou pro fajnšmekry byl Radkův long play/speedrun v legendární hře Another World, kterou dohrál na jeden zátah, přímo před očima diváků. 



Všem návštěvníkům děkujeme za skvělou párty, za technickou kompetenci a pohodový večer! Těšíme se na vás v příštím roce. Držte nám pěsti, ať bude rok 2013 stejně naplněný kvalitními retro akcemi, jako byl letošek. Chcete-li dostávat aktuální informace mailem, využijte náš mailing-list.

Good Games Gaming Club

Žádné komentáře:

Okomentovat